Koszyk 0
Podsumowanie koszyka

Koszyk jest pusty

Poprzednie

Pszenica jara - Florentyna

pszenica jara
Kategoria:
Sezon wiosna 2025
1,00 PLN brutto
netto: 0,95 PLN, VAT: 5%
- +
Sposoby dostawy
  • Dostawa kurierska
  • Odbiór osobisty
OPIS PRODUKTU
  • Pszenica jara Florentyna jest najnowszą odmianą hodowli DANKO o bardzo dobrych parametrach jakościowych (grupa E/A).
  • Ma najwyższą odporność na choroby podstawy źdźbła, co umożliwia jej siew w wadliwym płodozmianie.
  • Jest odmianą wyższą, jest to cecha korzystna w latach suchych i w przypadku uprawy na słabszych glebach.
  • Charakteryzuje się bardzo wysoką jakością ziarna, idealną na cele młynarsko-piekarskie.
  • Bardzo zdrowa, w uprawie należy zwrócić uwagę na ochronę kłosa.
  • Odmiana nadaje się do siewów przewódkowych oraz w mieszankach z jęczmieniem.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).

 

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°        
Termin kłoszenia wczesny Zawartość białka 7 Bardzo wysoka
Termin dojrzewania wczesny Zawartość glutenu 6 Bardzo wysoka
Długość źdźbła średnie Gęstość ziarna 6 Bardzo wysoka
MTZ średnia Odporność na wyleganie 4 Dobra
    Odporność na porastanie 5 Wysoka

 

Odporność na choroby

Skala 9°          
Mączniak prawdziwy 5 Wysoka Septorioza plew 5 Dobra
Rdza brunatna 5 Wysoka Fuzarioza kłosów 4 Dobra
Rdza żółta 5 Wysoka Choroby podstawy źdźbła 6 Bardzo wysoka
Brunatna plamistość liści 5 Wysoka      
Septorioza liści 5 Wysoka