Pszenica jara - Florentyna
OPIS PRODUKTU
- Pszenica jara Florentyna jest najnowszą odmianą hodowli DANKO o bardzo dobrych parametrach jakościowych (grupa E/A).
- Ma najwyższą odporność na choroby podstawy źdźbła, co umożliwia jej siew w wadliwym płodozmianie.
- Jest odmianą wyższą, jest to cecha korzystna w latach suchych i w przypadku uprawy na słabszych glebach.
- Charakteryzuje się bardzo wysoką jakością ziarna, idealną na cele młynarsko-piekarskie.
- Bardzo zdrowa, w uprawie należy zwrócić uwagę na ochronę kłosa.
- Odmiana nadaje się do siewów przewódkowych oraz w mieszankach z jęczmieniem.
- Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | ||||
Termin kłoszenia | wczesny | Zawartość białka | 7 | Bardzo wysoka |
Termin dojrzewania | wczesny | Zawartość glutenu | 6 | Bardzo wysoka |
Długość źdźbła | średnie | Gęstość ziarna | 6 | Bardzo wysoka |
MTZ | średnia | Odporność na wyleganie | 4 | Dobra |
Odporność na porastanie | 5 | Wysoka |
Odporność na choroby
Skala 9° | |||||
Mączniak prawdziwy | 5 | Wysoka | Septorioza plew | 5 | Dobra |
Rdza brunatna | 5 | Wysoka | Fuzarioza kłosów | 4 | Dobra |
Rdza żółta | 5 | Wysoka | Choroby podstawy źdźbła | 6 | Bardzo wysoka |
Brunatna plamistość liści | 5 | Wysoka | |||
Septorioza liści | 5 | Wysoka |