Pszenżyto ozime - Tributo opakowanie a'50kg
Nr 1 w plonie w 2022 roku!
Nr 1 w odporności na rdzę żółtą i septoriozę plew!
Nr 1 na gleby kwaśne!
Tributo to nowa odmiana pszenżyta hodowli DANKO zarejestrowana w 2022 r. w Polsce, ponadto znajduje się w badaniach w wielu krajach europejskich.
Ponadprzeciętna plenność stawia tę odmianę w czołówce plenności pszenżyt w Polsce.
Odmiana krótkosłoma o wysokiej odporności na wyleganie.
Nadaje się do uprawy w szerokim zakresie jakości gleb IIIa-V.
Termin kłoszenia średnio późny oraz średnio wczesny termin dojrzewania.
Posiada rekordowo wysoką odporność na choroby szczególnie na: choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdze żółtą i brunatną, septoriozę plew, rynchosporiozę, fuzariozę kłosów. Wysoka zdrowotność pozwala zredukować nakłady na ochronę.
Tributo posiada piękne grube ziarno (MTZ około 45-50 g).
Wyróżnia się ponadprzeciętną odpornością na porastanie.
Charakteryzuje się wysoką zawartością białka – idealne w żywieniu zwierząt.
Rekordowa mrozoodporność (5,0) daje bezpieczeństwo uprawy na terenie całego kraju.
Bardzo dobra zdolność krzewienia – rzadki siew pozwala ograniczyć koszty zakupu materiału siewnego.
Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 250-300 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 130-150 kg/ha). W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%.
W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | ||||
Termin kłoszenia | średnio późny | Zawartość białka | 4 | Wysoka |
Termin dojrzewania | średnio wczesny | Odporność na wyleganie | 4 | Dobra |
Długość źdźbła | krótkie | Odporność na porastanie | 5 | Wysoka |
MTZ | wysoka | Zimotrwałość | 5,5 | Wysoka |
Odporność na choroby
Skala 9° | ||||
Termin kłoszenia | średnio późny | Zawartość białka | 4 | Wysoka |
Termin dojrzewania | średnio wczesny | Odporność na wyleganie | 4 | Dobra |
Długość źdźbła | krótkie | Odporność na porastanie | 5 | Wysoka |
MTZ | wysoka | Zimotrwałość | 5,5 | Wysoka |